Maidan, Kiev, Ucraina

21.2.14  Ethos Știri
Ce s-a petrecut în Kiev iarna aceasta este un studiu de caz. Protestatarii au ieșit în Maidan (centrul Pieței Independenței din Kiev, cum îl numesc localnicii) pentru a manifesta împotriva președintelui Yanukovich. Să notăm că nu e prima dată când au făcut lucrul ăsta; cu nouă ani în urmă, un protest similar l-a împiedicat pe Yanukovich să ajungă la putere. În schimb, atunci a fost instaurat un guvern pro-occident, care probabil i-a scos mulți peri albi lui Putin. Pentru că Putin este o piesă centrală în ecuația Ucrainei, iar protestele de acum au izbucnit după ce Yanukovich a închis ușa Occidentului și a făcut un pas clar spre Rusia.

kiev inainte si dupa

Astfel că protestatarii au ieșit în stradă, pentru a-și manifesta opoziția față de președintele țării. În ciuda frigului de afară, au rămas pe loc. La început au fost pașnici. Poliția a încercat să degajeze strada, dar cu forțe insuficiente, așa că nu a reușit. Asta a adus în stradă și mai mulți protestatari. De data asta, ei și-au instalat corturi și baricade. Iar când Yanukovich s-a trezit că pentru a-și menține controlul trebuie să renunțe la mănuși, era deja prea târziu. Centrul capitalei devenise o zonă de război. Și fiecare moment care trece îi slăbește autoritatea lui Yanukovich.


Iar asta e diferența dintre Yanukovich și Putin, și motivul pentru care în Rusia nu există proteste. Președintele rus nu ezită. Este, cel puțin, opinia Juliei Iofee, exprimată în articolul intitulat Ce se petrece în Kiev la momentul de față e cel mai mare coșmar al lui Putin. Dacă mă întrebați pe mine, între Rusia și Ucraina nu există o mare diferență. Oricât de strâns ar fi controlul cuiva asupra unui popor, libertatea este condiția lui imanentă, așa că orice regim opresiv este sortit, inevitabil, eșecului. Când anume se va produce trezirea conștiinței naționale este doar o problemă de timp.

sursă foto