Audemars Piguet

30.11.13  Ethos Plus
Există o poveste despre o fată care a întâlnit o zână ce i-a zis că-i va îndeplini orice dorință. Mai târziu, tatăl fetei respective a murit, bătrând fiind. Atunci fata a fugit la zână și i-a cerut să-i reînvie tatăl, pentru că suferă foarte mult. Zâna i-a răspuns că va face acest lucru după ce fata va găsi măcar o familie care să nu fi trecut prin această suferință. Bucuroasă, fetița s-a dus la toți vecinii ei din sat, dar a constatat că în absolut fiecare casă avusese loc un deces în decursul timpului. Astfel a înțeles că acesta e mersul firii și că cererea ei către zână era nerealistă.

Bătălia omului cu timpul este una al cărei rezultat e cunoscut încă de la început. Cu toții știm că la un moment dat vom muri. De fapt, am putea spune că moartea este un proces care începe încă din momentul nașterii. Cu cât trec zilele, cu atât ne rămân mai puține. Dar dacă nu putem întrece timpul în durată, oamenii au încercat să-l controleze măcar pe cel care se scurge simultan cu ei. Astfel au apărut primele instrumente de măsură temporală, primele calendare, primele sisteme astronomice. Și omul a devenit stăpânul timpului său.


Începând de azi voi avea o nouă rubrică de articole pe Life is Good, intitulată Branduri (sau poate Mărci). De fapt, intenționez să regândesc categoriile existente pe blog, care la ora actuală sunt un fel de talmeș-balmeș; la momentul potrivit voi scrie și un articol în acest sens. Revenind la subiect, brandul pe care îl prezint în această postare se numește Audemars Piguet. Audemars Piguet este un renumit producător elvețian de ceasuri. Originile companiei datează din 1874, an în care s-au întâlnit și împrietenit doi tineri, Jules Louis Audemars și Edward Auguste Piguet. Primul avea pe atunci 23 de ani iar celălalt 21. Împreună ei au pornit o mică afacere de ceasornicari, în care Audemars se ocupa de partea tehnică iar Piguet de vânzări. Succesul nu a apărut peste noapte, dar nu a întârziat mai mult de câțiva ani (proba timpului).

Între 1894 și 1899 compania a produs în jur de 1200 ceasuri, undele dintre ele extrem de complexe (această complexitate fiind un fel de carte de vizită a lor). Până în 1919 firma a continuat să crească și să aibă succes, ajungând să vândă ceasuri altor companii cunoscute, care le rebranduiau și vindeau mai departe. Între 1920 și 1930 vânzările au început să scadă. Acest lucru s-a datorat în principal urmărilor primului război mondial, care s-au dovedit nefaste pentru economia elvețiană. Totuși, în timpul celui de-al doilea război mondial, compania a reușit să reintre pe o pantă ascendentă, proiectând și realizând modele ultra-subțiri de ceasuri cu cronometru. Ulterior, împreună cu Jaeger-LeCoultre, un alt producător de ceasuri de lux, Audemars Piguet a creat cel mai subțire ceas automat din lume.

Un ceas automat este un ceas mecanic al cărui arc se reîncarcă prin mișcările naturale ale mâinii, cu alte cuvinte el nu trebuie tras la sfârșitul fiecări zi. Astăzi acest lucru a devenit un standard, aproape toate ceasurile de mână (deci care nu merg cu baterie) de lux sunt automate. Audemars Piguet a mai produs și alte ceasuri speciale, cum ar fi „ceasuri schelet”, adică ceasuri în care se văd toate rotițele și părțile componente. Cum este cel din imaginea de mai jos, care însă e produs de compania Bréguet. Și a mai produs ceasuri unice, personalizate, pentru diverse nume cunoscute (Jay-Z, Arnold Schwarzenegger etc).

ceas schelet Bréguet

Audemars Piguet este și la momentul de față un nume de marcă în industria ceasurilor. Există desigur multe magazine și în România de unde se pot cumpăra astfel de ceasuri, iar prețul lor este pe măsura calității și a renumelui ce-l poartă. Iar dacă tu, cititorule, te afli cumva în posesia unui astfel de ceas și vrei să îl valorifici, deși acest lucru echivalează cu încercarea de a-ți amaneta sau duce la piață bijuteriile din casă, află că iti poti vinde ceasul aici!