Cum poți să devii propria ta bancă

5.6.18  Ethos Plus
Cum poți să-ți construiești o bancă a ta, afară de cazul că ești milionar? Că dacă ești milionar, ți-o cumperi sau ți-o ridici prin metode clasice, cum a făcut Ion Țiriac. Dar dacă ești un om obișnuit, fără rezerve financiare gigantice? Răspunsul este destul de simplu: investești în criptomonede.

portofel cu bani

O criptomonedă (bitcoin, ethereum, dodgecoin etc) este o monedă digitală ce are la bază niște algoritmi de criptografie. Definiția sună destul de complicat - și realitatea e că aceste monede sunt ceva mai greu accesibile omului obișnuit decât banii clasici, iar asta pentru că greul gestionării finanțelor (verificarea tranzacțiilor online, monitorizarea conturilor și depozitelor, verificarea tranzacțiilor realizate cu cardul etc) este preluat de către bănci. Nouă ne rămâne doar ce e mai ușor, adică să băgăm cardul într-un aparat și să tastăm un număr. Dar hei! - am zis că vrem să devenim și noi o bancă, nu? Ăsta era subiectul din titlu. Așadar, suntem dispuși să ne "murdărim" puțin pe mâini.

Concret, pentru a intra în posesia unei criptomonede, trebuie să ne creem la început un portofel virtual. Acest lucru se face descărcând o anumită aplicație pentru criptomoneda dorită (de exemplu pentru ethereum), de pe site-ul oficial (ethereum.org). Apoi, o instalăm pe calculator și ne creem cu ea un portofel. Acest portofel va fi conectat la toate nodurile din rețeaua ethereum de pe internet. Însuși faptul că avem acest portofel ne face și pe noi un nod din această rețea și o parte componentă a întregului sistem de criptomonede ethereum. Alternativ, dacă nu vrem să avem un program pornit pe calculatorul nostru, putem recurge la un site care ne va ține el un portofel; acest lucru este poate mai ușor dar de regulă va implica o mică taxă și, evident, există riscul ca acel site să dispară sau să se închidă, cu banii noștri cu tot.

Odată ce avem portofelul creat (fie de noi, fie prin intermediul unui site), putem căuta o platformă care ne permite să schimbăm lei, euro sau dolari contra ethereum. Ca un fel de casă de schimb valutar. Un exemplu de astfel de site în limba română îl găsim pe https://www.cryptocoin.pro/. Ne facem cont, după care cumpărăm o sumă  de ethereum contra unui număr de bani în moneda noastră, respectiv lei. Plătim de exemplu online, adică facem tranzacția, după care retragem banii ethereum de pe cryptocoin.pro în portofelul nostru creat la pasul anterior. După care putem uita de acești bani sau putem aștepta.

Care-i avantajul așteptării? Ca orice criptomonedă, ethereum este monedă volatilă, așa că rata ei poate fluctua foarte mult, în funcție de cerere și ofertă, nefiind plafonată de vreo bancă. Și, în principiu, pentru că popularitatea criptomonedelor este tot mai mare, valoarea acestora va crește. Cât de mult poate să crească? Păi, în 2009 un bitcoin valora mult sub un dolar. Astăzi, mult peste o mie de dolari. Faceți voi calculul. Și iată, o metodă simplă de a deveni milionar utilizând propria voastră bancă. Singurul risc este că, la fel cum nu sunt plafonate superior, criptomonedele nu au nici limită inferioară, adică nu sunt garantate de nimeni, așa că pot să dispară peste noapte sau să se devalorizeze. Dar, dacă suntem dispuși să ne "murdărim" puțin pe mâini...