Din ce cauză apare infarctul?

28.1.18  Ethos Plus
Acum circa o lună, îmi vedeam liniștit de treburi prin casă, când am auzit zumzetul aripilor elicopterului SMURD. În micul meu oraș de provincie, venirea elicopterului e întotdeauna semn că cineva se află într-o stare critică și va fi transportat la o clincă specializată, dintr-un oraș mai mare. Așa că m-am gândit: o fi iarăși o urgență, cineva se simte rău. Peste câteva ore aveam să aflu că pacientul era tatăl unui prieten de-al meu. Venise de la lucru, se întinsese în pat când a început să acuze dureri în zona inimii, după care a leșinat. L-au dus la urgență. Cei de acolo au sunat după elicopter, pentru că era grav. Suferise un (pre)infarct. A doua zi a fost operat și i s-a înlocuit o porțiune de arteră cu un tub artificial. Așa că, din fericire, totul s-a terminat cu bine.

fum de tigara

Care sunt, totuși, cauzele infarctului și cum ne putem feri de el? Având în vedere că nu sunt medic, pentru a răspunde la această întrebare voi recurge la ajutorul unor specialiști. Conform site-ului Farmacia Ta, infarctul se manifestă ca o întrerupere a fluxului de sânge către artere. Evident, această întrerupere (sau deficiență) se poate datora blocării unei artere, și acesta a fost cazul tatălui prietenului mei, așa că medicii au fost nevoiți să-l opereze și să-i înlocuiască porțiunea de arteră care bloca circulația. Infarctul apare de regulă la persoanele de peste 40 de ani, dar uneori poate să apară și la cei tineri, caz în care este mult mai grav, deoarece tinerii au o viață mult mai activă. Evident însă că dacă nu este tratat de urgență, infarctul este devastator pentru oricine, indiferent de vârstă, putând cauza chiar moartea pacientului. Motivul este că sângele, fiind blocat, nu va mai putea oxigena corespunzător creierul și celelalte organe, iar creierul neoxigenat complet câteva minute moare sau rămâne cu sechele.

Care sunt, totuși, cauzele infarctului? Medicii au identificat mai mulți factori de risc. Primul și cel mai important este fumatul. Din păcate, iată că fumatul nu te predispune doar la cancer de gură, esofag sau plămâni, ci și la diverse probleme circulatorii, deoarece substanțele toxice din fumul de țigară se depun pe pereții vaselor de sânge, plasticizându-i. Am avut un astfel de caz în familie. Majoritatea tinerilor care fac infarct sunt fumători.

Nu toate cauzele infarctului pot fi controlate. Istoricul familiei te poate și el predispune bolilor coronariene. Adică, faptul că părinții tăi au fost cardiaci reprezintă un factor de risc și pentru tine. Obezitatea este un alt factor de risc și o altă cauză a infarctului, prin aceea că grăsimile se pot acumula și pe pereții vaselor de sânge, aceștia pierzându-și elasticitatea. Mai adaug hipertrigliceridemia, despre care înțeleg că e o tulburare conexă cu anumite anomalii ale glicemiei și colesterolului. Și iată că lucrurile se leagă: de exemplu, obezitatea poate duce la dereglarea glicemiei. Evident, toate aceste cauze ale infarctului se pot combina. Și cu cât există mai multe, cu atât e mai puțin bine.

Din fericire, mama prietenului meu era acasă când soțul ei s-a chircit de durere și a leșinat, așa că a putut acționa prompt și lucrurile s-a terminat cu bine. Dar nu toate cazurile sunt la fel de fericite. Într-o lume tot mai artificială, în care trăim tot mai sedentar și suntem tot mai stresați, devine cu atât mai important să ne îngrijim, să avem o dietă sănătoasă și un stil de viață activ și să evităm, pe cât posibil, cauzele și factorii de risc care pot duce la infarct. Mai ales că unii dintre ei, ca fumatul, pot fi controlați și eliminați din viața noastră.