Cum se desfășoară o licitație auto

29.1.18  Ethos Plus
La ora actuală, există câteva platforme de licitație auto mai cunoscute, prin care poți cumpăra mașini străine în condiții și la prețuri avantajoase. De exemplu, o Skoda second hand adusă din Belgia, Germania, Franța, Olanda etc te poate costa mult mai puțin decât una luată de la samsarii români și o primești într-o oarecare cunoștință de cauză cu privire la kilometrajul real și eventualele probleme pe care le are. Acesta mașini provin deseori de la societăți de leasing externe, care, la expirarea contractelor, doresc să le valorifice repede și la un preț cât mai bun. Dar de ce să le cumpere alți intermediari care apoi să ți le vândă ție mai scump, în loc să le cumperi direct tu?

skoda veche

În cazul în care dorești să cumperi nu neapărat o Skoda second hand, ci practic orice marcă de mașină uzată, folosind un astfel de sistem de licitații, iată, în linii mari, mecanismul după care se desfășoară majoritatea licitațiilor auto de pe platformele de acest tip:

1. Crearea unui cont


Prima condiție pentru a licita o mașină ieftină este să-ți faci cont pe site. Nu se acceptă persoane private. Deci, trebuie să fii un dealer auto, dar din câte am înțeles domeniul de activitate al firmei nu se verifică, așa că practic îți trebuie o firmă pe care să licitezi. Pur și simplu îți faci cont și introduci CIF-ul firmei în căsuța corespunzătoare, după care ai acces la licitațiile auto.

2. Mecanismul de licitație auto


Folosești sistemul de navigare al site-ului pentru a găsi mașina dorită. De exemplu, dacă vrei un Volkswagen, intri pe pagina cu masini uzate Volkswagen de pe site. Alegi o mașină și în dreptul ei vei vedea o sumă minimă și prețul dorit de vânzător. De exemplu, să zicem că minimul e 2000 euro iar vânzătorul vrea 5800 euro. Ai două posibilități. Dacă vrei să o cumperi direct, plasezi suma cerută - 5800 euro - și astfel licitația se încheie, pentru că ai oferit cât a cerut vânzătorul și deci mașina e a ta. Dar de regulă nu merită să licitezi suma cerută, deoarece vânzătorii cer sume mai mari, iar mașinile se vând de obicei sub aceste sume. Așadar, poți pune un preț mai mic, dar peste pragul minim. De exemplu, licitezi 4000 euro. În acel moment, pe site o să apară pragul minin 2100 euro (nu 4000 de euro, cât ai pus tu). Dacă nimeni nu mai oferă nimic, ai câștigat tu, cu suma de 2100 de euro. Dacă altcineva oferă 3000, pe site o să apară 3100 de euro ca noul prag minim, iar tu vei fi în continuare primul, deoarece respectivul nu a bătut oferta ta de 4000. Dacă cineva oferă 5000, pragul minim o să fie setat la 4100 și respectivul o să îți bată oferta.

Așadar, dacă minimul e 3100, tu nu știi exact cât a oferit cineva. Poate a oferit 4000 sau 5000 de euro. Tot ce știi e că cel de dinaintea lui oferise 3000. Deci, într-un fel sistemul ăsta de licitații te ajută, deoarece suma pe care o plasezi reprezintă cât ești dispus să dai maxim pe mașină, iar uneori o poți câștiga cu mai puțin (dacă alții nu licitează după tine).

3. Intrarea în posesia mașinii câștigate


Să zicem că câștigi acel Volkswagen cu 5000 de euro. Aștepți confirmarea de la vânzător (care te poate refuza pe motiv că nu ai dat 5800, cât ceruse el). După confirmare, primești un mail cu rol de act de vânzare-cumpărare, pe care îl printezi, semnezi, ștampilezi și îl trimiți înapoi. Plătești suma licitată plus eventualele taxe de participare la licitație. Cred că ai 5 zile la dispoziție, iar transferul banilor nu se face instantaneu, așa că nu lăsa pe ultima zi. După ce vânzătorul își primește banii, te anunță când și unde te duci după mașină.

Cam asta e pe scurt ce am aflat eu despre licitațiile auto. Ce observăm? Există câteva impedimente: îți trebuie o firmă (sau un prieten cu firmă dispus să te ajute) și trebuie să te poți deplasa după mașină (nu știu dacă le aduc în România). Dar astfel poți cumpăra o Skoda second hand sau niște mașini Volkswagen uzate la prețuri foarte avantajoase și cu riscuri mici de a lua țeapă, deoarece firma de licitații rulează multe mașini și nu are niciun interes să-ți ascundă defectele acestora, pentru că vrea să-și facă o reputație cât mai bună.

Cum ziceam, diverși intermediari cumpără mașini second hand la grămadă în acest sistem, pe care apoi le mânăresc (umblă la kilometraj, le mai vopsesc, le mai ascund eventualele defecte) și le vând la prețuri mult mai mari. Așa că merită avută în vedere varianta acestor licitații avantajoase.