Cum să devii propria ta bancă

29.1.18  Ethos Plus
În rândurile următoare o să vă prezint o metodă de a face bani. :) Da, știu că sună fals, știu că sună a momeală ieftină, știu că sună a clickbait, de aceea nici nu am pus un titlu prea agresiv. Dar nu este o metodă falsă, nu este o păcăleală și nu este un clickbait. Este o metodă viabilă, ce implică niște tranzactii cu cryptomodene și multă vigilență. Dați-mi voie să vă explic!

dolari

În general, există trei metode care-mi vin în minte pentru a economisi bani, sau trei tipuri de economie, mai bine zis. Primul tip îl reprezintă metodele clasice și accesibile oricui: pui niște bani la ciorap și aștepți să se aprecieze. Vezi să nu, în condițiile în care leul se tot devalorizează! :) Atunci, îi schimbi în euro și pui niște euro la ciorap. Sau îi pui îi bancă. Îți deschizi un depozit bancar cu dobândă la termen. Pe 5 ani, pe 10 ani. Metode mai eficiente? Investești în unități de fond bancare. Cumperi obligațiuni. Sau îți faci un contract cu Banca pentru Locuințe, dacă se va rezolva cânva disputa cu Curtea de Conturi și se va debloca. Toate aceste metode sunt în esență același tip de economie, cu mici variațiuni pe temă.

Metoda doi implică niște decizii ceva mai asumate și mature, unde nu există o bancă sau un stat care să te protejeze și să-ți garanteze depozitul. Concret: devii broker. Înveți cum rulează toată chestia asta cu banii, cu bursele, cu schimburile valutare și apoi speculezi la bursă. Sau la pariurile sportive. Altă metodă pe același palier: cumperi niște acțiuni Microsoft. Sau Apple. Investești în Faceebok. Devii astfel proprietar pe o mică părticică din aceste firme. Da, ce, Faceebook poate fi și al vostru, nu doar al lui Zuckerberg. Dacă în timp valoarea firmei crește, va crește și valoarea acțiunilor pe care le dețineți. Dacă nu, nu. După cum se observă, crește independeța voastră, cresc șansele de profit (față de metodele din prima categorie) dar și riscurile sunt mai mari.

A treia categorie duce lucrurile într-o zonă gri: tranzacția cu cryptomonede, monede virtuale sau monede criptografice, numiți-le cum vreți. În speță bitcoini, dar puteți încerca și cu orice altceva. Zonă gri, pentru că aceste monede nu sunt recunoscute oficial de niciun stat, nicio bancă. Dar au o mulțime de pseudo-bănci, în instanța unor firme și site-uri de tranzactii cu cryptomodene, unde poți schimba lei pe bitcoini, euro pe litecoini șamd. Și asta este, practic, metoda pe care voiam să v-o prezint. Se pliază pe titlu? Păi da, că deținerea unor astfel de monede (complet virtuale, deci fără o reprezentare practică în bancnote sau monede metalice, fizice; nu sunt bani fiat!) implică crearea unui portofel virtual. Pe care vi-l administrați singuri. Iată, ați devenit propria voastră bancă! Evident, riscurile sunt și mai mari decât la punctul 2, deoarece lipsa de implicare și reglementare oficială face ca cryptomonedele să fluctueze masiv, mergând în cazuri estreme la dispariția lor (și apariția altora). Dar tocmai această fluctuație a ratei de schimb le face și foarte profitabile, pentru cineva pe fază. Cât de profitabile? Păi, în 2009, când a apărut, un bitcoin valora 0.00...? dolari. Mai puțin de un cent. Astăzi, peste 10.000 de euro. Faceți voi calculul.

De fapt, ar mai fi o categorie ce mi-a venit în minte scriind aceste rânduri: aceea a investițiilor de business, adică a afacerilor de tot felul. Dar și afacerile sunt cu risc, iar pentru a le iniția, ai nevoie de un capital de pornire. Pe care, eventual, îl poți obține tranzacționând cryptomonede.