Când hoverboardul nu porneste

25.5.17  Ethos Plus
Trăim într-o lume de unică folosință, și asta ne mănâncă toți banii. Cam aceasta ar fi sinteza, în câteva cuvinte, a întregului articol pe care intenționez să-l scriu. Dar să mă explic. Produsele care se fabrică azi sunt, cel mai adesea, de unică folosință. De la camere foto la laptopuri, de la pixuri la televizoare, ți s-a stricat, nu prea mai ai șanse să găsești un magazin care să ți-l repare. Ți-ai cumpărat un hoverboard pe care ai dat câteva sute bune de lei? Dacă se strică, e bun stricat. Că nu prea găsești magazine care se ocupă cu reparatii pentru hoverboard.

hoverboard

În orice caz, sunt puține. Îmi amintesc că acum câțiva ani erau în vogă inscriptoarele de DVD-uri, toată lumea care avea calculator inscripționa DVD-uri contra-cost, iar aparatele dădeau chix după un an sau doi, sau începeau să vibreze, și exista pe la Cluj un magazin care le recalibra, astfel încât ele să meargă din nou bine. Dar n-am auzit pe niciun prieten să-și fi dus unitatea acolo. Se strica, trebuia să își cumpere alta. Ori în unele cazuri, poate că defectul este unul minor. Și atunci, de ce să arunci la gunoi un aparat perfect funcțional în rest?

De exemplu, să zicem că ți-ai luat un hoverboard pe care te dai cât e ziua de lungă, și într-o dimineață constați că hoverboardul nu porneste. Bummer! Unde să-l duci la reparat? Că tipul de la magazinul de electronică din orașul tău (mai există așa ceva astăzi?) nici n-a auzit de hoverboard, te va întreba de două ori ce-i ăla. Și nici magazinul de chestii cool, de unde ți l-ai luat. Care poate nici nu oferă garanție. Mno, descurcă-te. Adică stai de capul părinților să-ți cumpere altul, dacă au bani și vor.

Problema e că s-ar putea să arunci un aparat la care doar s-a dezlipit un fir. Sau s-a ars un circuit. Sau chiar placa de bază, nu contează, că se poate scurtcircuita și aia, dar o înlocuiești și te costă mult mai puțin decât hoverboardul nou-nouț. Sau poate acumulatorul trebuie înlocuit. Și așa mai departe.

La chestia cu reparațiile, societatea actuală este la pământ. Țin minte că cineva a vrut să-și ducă camera foto la reparat și i s-a spus că îl costă mai mult reparatul decât o cameră nouă. Ajuns în acest punct, te poți întreba de ce lucrurile se petrec în felul ăsta. Nu știu dacă o să mă crezi, dar aceste lucruri sunt planificate și le găsești discutate sub conceptul de "uzură planificată". Becurile, electronicile, toate aparatele sunt proiectate din fabrică pentru a se uza (mai repede decât în mod normal), astfel încât lumea să cumpere altele și producătorii să facă profit.

Și astfel se face că atunci când ți se strică un aparat, fie nu ai unde să-l repari, fie reparația te costă mai mult decât dacă ți-ai cumpăra un aparat nou. Eh, mă rog, asta de cele mai multe ori. Măcar în cazul hoverboardurilor, de reparat se pare că totuși le mai poți. De data asta ai noroc, magazinul din link se ocupă cu așa ceva. Dar în rest, rămâne cum am zis.