Rolul expertizelor tehnice pentru modificarea de construcții

30.4.17  Ethos Plus
Unul dintre cei mai citiți bloggeri români s-a apucat prin 2015, dacă bine rețin, să-și renoveze casa. Surpriză, deși era casa lui, se pare că nu avea voie! De ce? Pentru că imobilul era considerat monument istoric, situat pe o stradă cu importanță istorică sau culturală, așa că orice plan de extindere, modificare, consolidare, supraetajare trebuia aprobat mai întâi de o comisie de experți. Că e casa ta, dar nu ai voie să faci ce vrei cu ea!

cladiri in inception

În sfârșit, există și o altă fațetă a monedei. În primul rând, vorbim de siguranța ta, a trecătorilor de pe trotuar și a locatarilor vecini. Dacă vrei să îți modifici casa în care locuiești, va trebui mai întâi să apelezi la niște experți în expertize tehnice in constructii, uite ce poetic sună, care să îți facă o analiză și să constate exact modul în care casa poate fi consolidată, extinsă sau supraetajată. De exemplu, ridicarea unui nou etaj nu se poate face fără consolidarea celui existent, deoarece evident etajul de sus riscă să se prăbușească în lipsa unei fundații solidă, asigurată, pentru el, de etajele inferioare.

Din fericire, există firme la care se poate apela pentru pentru expertize tehnice pentru construcții existente, cum este 1design.ro sau One Design. Nu știu sigur dacă o astfel de expertiză este în toate cazurile impusă de lege, dar într-o țară în care cutremurele sunt certe, doar data producerii lor este sub semnul întrebării, realizarea acestor expertize pentru construcții ar trebui să fie impusă de bunul simț. Mai ales că prețul poate fi discutat cu experții în cauză și că nu îți consolidezi casa în fiecare zi. Poate o modernizezi o dată sau de două ori în viață. Așa că mai bine să ai o viață lungă după aceea, zic eu.

Este adevărat că aceste lucruri pot fi mai greu de digerat pentru românul tipic, sau pentru o parte din români, obișnuiți să facă lucrurile pe fugă sau de mântuială, neînțelegând rostul anumitor cerințe care implică niște costuri. Poate exagerez, dar mă gândesc acum la sutele de țărani cu case în sate predispuse la inundații și viituri. Că nu s-au mutat de acolo cât timp le-a fost bine, înțeleg. Dar că li s-a dărâmat casa, au primit bani noi (fie de la stat, fie de la Becali, după caz) și și-au ridicat casa în exact același loc, pentru ca anul viitor să le fie din nou inundată și să ajungă din nou sinistrați, asta nu mai înțeleg.

În sfârșit, dacă aveți vreodată nevoie de niște expertize tehnice pentru construcții existente, sau chiar pentru construcții noi, puteți vorbi cu cei de la One Design, pe care nu-i cunosc personal, dar care au o echipă de arhitecți și ingineri de rezistență în adevăratul sens al cuvântului.