Ce este SEO și cum te poate ajuta

12.10.16  Ethos Plus
Dacă ai un site sau un magazin online, ai auzit fără îndoială de multe ori expresii ca seo, optimizare seo sau promovare seo. Dar ce înseamnă această optimizare, cum se poate ea face și mai ales cât de mult te ajută sau se justifică? În rândurile următoare o să încerc să răspund pe scurt la aceste întrebări. Și încep din capul locului prin a spune că seo înseamnă sexy.

card de acces

Cum adică seo înseamnă sexy, parcă aud deja întrebarea din mintea ta? Pentru exemplificare, o să recurg la o analogie. Să zicem că ești tânăr, necăsătorit și îți place de Georgeta, o fată frumoasă din orașul tău. Problema e că Georgeta nu te cunoaște și are deja un pretendent. Ce faci în situația asta? O variantă ar fi să mergi direct la ea și să o curtezi. O altă variantă ar fi să-i întrebi pe prietenii tăi care o cunosc mai bine ce fel de fată e, ce băieți îi plac, care-i sunt preferințele culinare, la ce filme se uită și cum gândește. Eventual, să-i mai spună și câteva lucruri frumoase despre tine. Apoi, după ce afli că îi place golful, te ciocnești într-o zi cu ea din greșeală, la ieșirea din cinema, iar din rucsac îți cad trei crose de golf. Îți ceri scuze și o inviți la o cafea în barul ei preferat. Dacă în acel moment se întâmplă și să fii parfumat cu deodorantul ei preferat de bărbați, atunci cu siguranță își va ridica ochii spre cer și va gândi: „Destinul!”

Asemănarea de nume dintre Georgeta și Google este intenționată: încercarea de a ajunge pe prima pagină a motorului de căutare prin optimizare seo bine făcută este aidoma celei de a cuceri inima fetei. Cu câteva diferențe. În primul rând, Georgeta are un singur pretendent, pe când Google are mii de site-uri pe nișa ta, care toate se bat pentru prima pagină. Apoi, Google este mult mai nestatornic chiar și în comparație cu o fată, schimbându-și preferințele de la an la an sau chiar mai des. Astfel, ceea ce funcționa acum doi sau trei ani poate că azi nu te mai ajută sau chiar te expune riscului unor penalizări, de aceea este necesar să apelezi la serviciile unor persoane competente. Dar, cel mai important, în analogia de mai sus premiul este o singură fată, care apoi te va ține din scurt și se va uita urât la tine când întorci capul pe stradă după altele. În schimb, odată ce ai intrat în grațiile motorului de căutare suprem, acesta îți va trimite zeci, sute sau mii de cititori pe paginile site-ului tău, în fiecare zi.

Pentru posesorul unui magazin online, a ignora componenta de seo în 2016 este echivalent cu sinuciderea. Bineînțeles, optimizarea seo nu vine cu garanții la pachet, dar este o condiție necesară. Ca să dau alt exemplu, dacă ai posibilitatea să-ți deschizi un magazin în centrul capitalei sau pe un vârf de munte, ce loc preferi? Este adevărat că o chirie în capitală e mai scumpă. Și simplul fapt că ai magazin acolo nu-ți garantează reușita, de aceea nici oamenii serioși care se ocupă de seo nu promit marea cu sarea. Dar în mod cert vei beneficia de un trafic însemnat, zeci de potențiali clienți care îți vor trece pragul zilnic. Mai departe, depinde desigur și de ce produse vinzi. Însă amplasarea magazinului pe un vârf de munte îți va garanta, fără urmă de îndoială, eșecul absolut.

Cât privește riscul de a contacta o persoană nepotrivită, linkul din articol este spre o agenție cu care am colaborat fructuos și despre care pot spune că își cunoaște meseria. Iar serviciile unei astfel de agenții pot face diferența dintre încercare și reușită. Pentru că, până la urmă, Google este o mașină guvernată de legi și algoritmi preciși. Dacă reușești să-i înveți, să-i respecți și să-i folosești cu consecvență în avantajul tău, și ești o persoană ok, la un moment dat fata te va lua de mână, te va privi galeș în ochi și îți va spune: Hai să facem seo!