Alimentația la animalele de companie

29.1.15  Ethos Plus
În rândurile care urmează mă voi referi la animalele de companie și alimentația lor. Poate o să vi se pară ciudat: cum adică alimentația câinelui sau pisicii de acasă? Totuși, dacă am decis să avem un animal acasă, cred că este de datoria noastră să ne asigurăm și că îi putem oferi o alimentație sănătoasă, bogată, variată, care să compenseze faptul că acel animal este acum într-un spațiu închis și nu își poate procura hrana în mod clasic sau natural. Grijă care trebuie să fie cu atât mai mare cu cât animalul în cauză nu ne poate vorbi, spunându-ne că ceva nu-i bine în modul cum îl hrănim.

câine mâncând

Înainte de a trece mai departe, menționez că nu sunt expert sau nutriționist așa că opiniile de mai jos trebuie luate ca atare: opinii personale și nimic mai mult. Dar eu zic că au și un dram de bun simț în ele.

După părerea mea, alimentația unui animal de casă trebuie să respecte câteva principii.

#1. Hrana animalului de companie trebuie să fie variată.

Animalele de pe stradă nu au probleme la capitolul ăsta. Animalele bunicilor noștri de la țară iarăși nu au această problemă. De ce? Pentru că stăpânul le dă în fiecare zi resturi de la ceea ce mănâncă el, „hâlbe” cum se numesc la noi în zonă, deci va exista și diversitate alimentară. Ei bine, surpriza o constituie proprietarii de animale de la oraș. Aceștia de obicei nu vor să le dea animalelor resturi, ci vor să le asigure o hrană cât mai bună, și pentru asta le cumpără granule de la cutare magazin. Paradoxal, deși intențiile lor sunt bune, mulți dintre ei ajung să cumpere permanent același produs, astfel încât câinele lor mănâncă zilnic aceleași granule. Vouă v-ar plăcea să mâncați zi de zi un singur fel de mâncare? Unde mai pui că e foarte posibil ca acele granule să nu acopere necesarul de substanțe nutritive al animalului (la fel ca noi, oamenii, care avem nevoie de amidon din cartofi dar și de fibre, și de glucide, etc, pe care le luăm din alte alimente). Deci regula nr 1: nu îi cumpărați în fiecare zi același produs!

#2. Animalului trebuie să i se asigure atât hrană umedă cât și hrană uscată.

Chipsuri. Snacksuri. Fripruri. Prăjeli. Oricât ar fi de bune, trebuie să le mai alternăm cu supe, ciorbe, lactate, în general hrană umedă și moale. Pentru că altfel vom genera un dezechilibru la nivelul tubului nostru digestiv și al procesului de asimilație al nutrienților. După cum ne putem ușor imagina, nici animalele nu fac excepție de la această regulă.

Pe pagina cu hrana uscata caini de la PetPal găsim următoarea descriere: hrana uscată este economică, rezistă mai mult în timp (evident, hrana umedă va mucegăi sau se va strica mai rapid), poate fi depozitată mai ușor, asigură un scaun regulat și contribuie la menținerea sănătății dentare a animalului. Pe același site, la pagina cu hrană umedă, aflăm că aceasta conține în general mai multe proteine, lucru benefic pentru anumite rase de câini, poate fi digerată mai ușor și ajută la hidratare. De asemenea, contribuie mai mult la sănătatea tractului urinar decât hrana uscată. În aceste condiții, pe care dintre cele două trebuie să le folosim? Răspunsul este: pe ambele! Dați-i să mănânce și hrană uscată, și hrană umedă, și alternați-le pe cele două.

Pentru moment, cam atât îmi vine în minte. Nu e complicat. Nu costă mare lucru să schimbați felurile de granule sau mâncare, poate sunt la același preț. Dar pentru patrupedul vostru, este o mare diferență! Dacă tot îl iubiți, aveți grijă de el!