Inamicul numărul 1 al dinților este lenea

22.12.14  Aldus Plus
Cel puțin e părerea mea. Și spun asta pentru că prin natura lor, dinții nu dor încă de la apariția cariei. Smalțul este un strat dur, care sigur prezintă o anumită sensibilitate dar nu cred că doare efectiv. Și atunci, să zicem că ne rămâne un rest de mâncare între dinți (sau consumăm multe dulciuri etc). Acel rest, neîndepărtat corespunzător și la timp, prin operațiunea binecunoscută de periere, sau cu o ață dentară, se va strica și va cauza o - pentru început - foarte mică carie. Care nu ne doare.

dinte

Și pentru că nu ne doare, o ignorăm, deși, pe măsură ce timpul trece, ne face să arătăm tot mai urât când zimbim. Și trece un an, trec doi, până când caria străbate tot stratul de smalț și ajunge la nivelul structurilor interioare ale dintelui, cum ar fi pulpa sau chiar rădăcina. Și atunci încep problemele.

Am o prietenă virtuală care de circa 7 zile are o durere la o măsea. Inițial a crezut că e vorba de măseara de minte, extrasă recent. Apoi, a rămas acasă, că poate trece. În weekend, sărca, se gândea deja serios că a făcut o greșeală și abia aștepta să vină luni. Pentru că nici medicamentele nu își mai făceau simțit efectul. Iar azi noapte pe la 3 a întrebat pe o rețea socială dacă nu știe cineva vreun cabinet stomatologic non-stop în zona în care se afla ea.

Ar fi mult mai simplu și nu am ajunge în astfel de situații dacă de îndată ce observăm apariția unei carii, ne-am duce la medic. Chiar și în lipsa unor carii vizibile, am putea face câte un control stomatologic regulat, că nu strică. Mai ales că există unele date din an când acesta se poate efectua gratuit, cum ar fi cu ocazia zilei Colgate, dacă bine rețin.

O cauză a reticenței multora constă în frica de durere. Aceasta este însă o falsă frică. Pentru că dacă ne-am duce la timp, tratarea afecțiunilor dentare nu ar durea absolut deloc, chiar fără anestezie. Iar dacă ne ducem când deja este târziu, există multe soluții anestezice ce ne pot face practic să nu simțim nimic, sau aproape nimic, nici măcar în cazurile mai grave, de extracții. Extracții pe care le-am fi putut cu siguranță evita dacă eram mai responsabili și nu ne lăsam pe ultima sută de metri.

Iar dacă ne e frică să nu dăm peste medici mai puțin experimentați, ne putem informa. De la prieteni, sau chiar de pe net. Pentru că în ultima vreme o mulțime de clinci au început să-și deschidă site-uri, cum este de exemplu targovistedentalcenter.ro din Târgoviește. Așa că se poate intra frumos la ei pe site și se pot obține toate informațiile necesare.

Mult succes și lăsați frica acasă!