Balnear

12.6.14  Ethos Plus
Deja suntem în iunie iar afară arde asfaltul, vorba lui Caragiale, căldură mare. Astăzi în cadrul rubricii Dicționar voi vorbi despre un cuvânt de sezon: balnear.

Cuvântul „balnear” provine din franțuzescul „balnearius” și are, conform DEX '09, două sensuri. Primul sens îl pune în legătură cu băile în general. Al doilea sens pleacă de la primul și nuanțează puțin lucrurile: băi curative, vindecătoare. De altfel, o expresie binecunosuctă în care el apare este „cură balneară”.

În viață, puține lucruri sunt sigure. Unul dintre ele este faptul că aproape întotdeauna ne dorim să ne luăm concediu vara. Nu ne reușește tot timpul, dar atunci când ne reușește, ne aruncăm entuziaști ochii pe diversele site-uri și agenții de turism, căutând febril o destinație pe care să o onorăm cu prezența noastră, sau ne și imaginăm întânși pe nisipul fierbinte de pe litoralul românesc. Un criteriu pe care adeseori nu îl avem în vedere în aceste situații este dacă locul unde vrem să ajungem poate fi asociat cu cuvântul „balnear”.

excursie la bai

România dispune de numeroase stațiuni și oferte speciale balneo cărora însă nu le prea dăm atenție când suntem tineri. Eu vă sfătuiesc să țineți cont și de acest criteriu pe viitor. Pentru că dată tot mergeți undeva să vă relaxați, de ce nu ați obține și un plus de sănătate cu ocazia asta? Ați observat de exemplu că foarte mulți pensionari aleg să meargă în astfel de stațiuni, pentru a-și ameliora diferitele afecțiuni de care suferă? De ce să nu le prevenim din timp, încă de pe acum, când suntem tineri, în loc să fie nevoie să le tratăm mai târziu?

Iar dacă vă gândiți că poate ele nu sunt la înălțimea locurilor pe care obișnuiți să le vizitați, e bine să meditați asupra faptului că nu vă puteți forma o opinie justă asupra unui lucru până când nu îl încercați. Altfel, nu faceți decât să dați dovadă de prejudecăți. De exemplu, dacă o căutare după balneo Sovata nu vă trezește interesul, vă pot spune din experiență că minele de sare de la Slănic Moldova sunt mirifice. Strâmbați din nas la auzul numelor românești? Puteți încerca un sejur Sf. Constantin și Elena, e la vecinii noștri bulgari și, mai mult, pe litoral.

Așadar, celor care mergeți în concedii, lăsați-vă laptopurile acasă, uitați de Facebook, de statul pe scaun și inhalatul noxelor de la mașini pentru o perioadă, și faceți niște băi de nămol. Poate mai târziu îmi veți mulțumi.