Mută-te cu noi la etajul doi

20.5.14  Ethos Plus
Dacă te afli în frumoasa și insolita noastră capitală, sau de vrei să ajungi acolo, și mai ai ceva mobilă de cărat după tine, n-ar fi o idee rea să apelezi la o firmă specializată pe mutari mobila. Costă, dar uneori e utilă. Din mai multe puncte de vedere. În primul rând, poate că la școală ți-a plăcut mai mult matematica sau chimia decât educația fizică. Asta e bine, te-a ajutat să obții un serviciu unde îți folosești capul, poate chiar o funcție de conducere, dar din păcate ai pierdut la capitolul sport și rezistență:

muschiulosul

Ce să mai vorbim dacă ai și un pachet feminin cu titlu de soție care cântărește de două ori cât tine, și îți aduci aminte cum te-ai șters de transpirația de pe frunte după ce ai trecut-o pragul în ziua cununiei...  Pe scurt, mobila este grea. Și e nasol să te plimbi prin ditamai orașul cu câte un fotoliu în spate. Nasol, impractic și ineficient.

În al doilea rând, timpul: o firmă specializată te poate ajuta foarte rapid. Dar de ce să apelezi la o firmă specializată, vă puteți întreba, când îl poți ruga pe un prieten să vină cu remorca și să te ajute? Păi îl poți, dacă-l ai. Aici în provincie e mai ușor. Presupun că într-un oraș mare, cum este Bucureștiul, nu-i chiar așa de simplu. Nici cu existența unui prieten și nici cu deplasarea lui.

Deci am căzut de acord că niște servicii profesionale de mutări sunt de bun augur. Se practică, nu numai la noi ci și dincolo, în orice țară civilizată, la fel cum pentru a se deplasa, oamenii folosesc taxiuri. Și acum, odată stabilit că-i un lucru bun, să vă zic și la ce riscuri vă expuneți cu asta.

Dacă ne gândim puțin, fiecare meserie va atrage un anumit tip de oameni care s-o practice. Treaba cu căratul chestiilor în spate nu necesită inteligență dar necesită mușchi, așa că deseori vă puteți pomeni cu bărbați cu cefe late și ten măsliniu care vă bat la ușă în urma faptului că i-ați sunat. Vă fac o estimare, vă duc jumătate mobila după care... schimbă prețul. Că așa-i românul... adică ăsta... de culoare. Câteodată.

A pățit-o o amică de-a mea. A avut o experiență mai dubioasă cu niște zdraveni din ăștia. Deci e bine să fiți atenți și să apelați la firme serioase, în care puteți avea încredere. Care să vă facă o evaluare pe bune. Eventual cereți niște referințe, întrebați un coleg de muncă care s-a mutat recent, căutați pe net...

În încheiere, un banc. Cică Bulă locuia la etajul doi al unui bloc. Într-o zi, în apartamentul vecin cu al lui sosește o chiriașă nouă. În prima noapte, Bulă aude tot felul de zgomote ciudate, bufnituri, gemete și nu poate închide un ochi. A doua zi se întâlnește cu fata pe scări. „Ce faci dragă, ce-i cu zgomotele ălea la tine?” o întreabă el. „Mă mut!” îi răspunde ea. „Păi de abia ai sosit aici!” „Și?” zice ea. A doua noapte povestea se repetă. A treia la fel. În a patrta dimineață, Bulă dă iar nas în nas cu noua lui vecină. „Ce faci?” o întreabă el politicos. Și primește răspunsul: „Mă duc la marmacie să cumpăr niște menosept”...