Ce sunt compresoarele?

9.12.14  Aldus Plus
Ați întâlnit vreodată termenul de compresor? Dacă nu, îl întâlniți acum. Este un aparat pe care dați-mi voie să îl încadrez la cultură generală și nu la aplicații tehnice. De ce? Ca să înțelegeți, o să răspund mai întâi la alte două întrebări: Ce sunt compresoarele? și La ce se folosesc ele?

Pe sucrt, un compresor este un aparat de comprimat. Cel mai adesea, un anumit gaz (cum ar fi aerul, în cazuri rare). Imaginați-vă un tub etanș, în care se află un anumit gaz la presiune atmosferică, și un piston care împinge unul din pereții acelui tub, micșorând spațiul din interior. Atunci, gazul își va micșora și el volumul și, comprinându-se, va avea o presiune mult mai mare. Sigur că există o foarte mare varietate de compresoare dar asta e esența tuturor.

zepelin

Practic, un compresor este pentru un gaz la fel ca o pompă pentru un lichid. Cu diferența că lichidele rareori își micșorează volumul, așa că pompele sunt cel mai des folosite la a crea presiune pentru a împinge acele lichide prin anumite țevi (de exemplu spre robinetele din casele voastre), în timp ce în cazul compresorului, presiunea poate fi un factor secundar, spațiul mult mai mic pe care îl va ocupa gazul comprimat fiind deseori ceea ce se dorește în final.

Deja se pot întrevedea câteva utilități ale acestor aparate. Gândiți-vă de pildă la butelia de aragaz clasică, în caz că unii mai aveți așa ceva pe acasă. Acolo gazul este presurizar, iar dacă deschideți supapa și deșurubați capacul buteliei, iese cu putere. Evident, el a fost introdus folosind un astfel de aparat de comprimare. Dar poate că butelia este un exemplu prea extravagant. Tubul cu spray de țânțari vă sună mai cunoscut? Sau spray de cameră, sau odorizant personal, sau spună de ras? Același principiu, al unei substanțe gazoase aflate la mare presiune (chiar dacă la niște proporții reduse).

Evident, compresoarele au și întrebuințări la scară mare, industrială. Vă puteți gândi la cabinele unor aeronave, care trebuie presurizate pentru ca la altitudini mari piloții să nu întâmpine diverse probleme anatomice (cum ar fi dureri de cap, vomă, curgerea sângelui din urechi, nu știu, speculez și eu). Sau la combustibilul necesar unor astfel de aeronave, aflat și el sub presiune. De fapt, clasicul balon (zepelin) nu conținea și el heliu, care îl făcea mai ușor decât aerul? Submarine, rafinării petroliere și exemplele pot continua.

Așa că da, încă un cuvând pe care l-am privit ca aterizat de pe Lună când am dat peste el dar care mi s-a revelat ulterior ca fiind atât interesant cât și ușor de înțeles. Sper că și pentru voi.