Cum să reduci factura la gaz și curent

21.10.22  Ethos Diverse

Pentru că intrăm în sezonul rece și pentru că prețul gazului și al energiei electrice a crescut dramatic, iar gaura pe care o va face în bugetul țării va fi și mai mare decât cea din buzunarul nostru direct (căci statul a plafonat prețul și acoperă el diferența, dar la anul probabil nu va mai fi așa), se pune întrebarea ce putem face pentru a economisi cât mai mult, fără a deveni totuși spartani.

Câteva idei simple de reducere a consumului de gaz și curent electric

preturi facturi

În primul rând, putem înlocui toate becurile cu becuri economice. Becurile clasice, din acelea vechi, consumă foarte mult, cam 75-100 wați sau chiar mai mult la un singur bec. Cele economice (spiralate) consumă mai puțin dar au alte dezavantaje, printre care faptul că conțin mercur. Becurile cu LED consumă cel mai puțin și nu conțin mercur. Așadar, puneți leduri în toată casa.

Apoi, merită să aveți în vedere să nu lăsați pornite electronice pe care nu le folosiți sau aparate de care nu aveți neapărat nevoie. De exemplu, nu aprindeți becul pe timp de ziuă. Sau, opriți calculatorul dacă ieșiți din cameră pentru o perioadă de câteva zeci de minute. Nu lăsați încărcătoarele în priză, pentru că dacă sunt vechi pot consuma curent chiar și când nu încarcă nimic. Nu lăsați apa pornită atunci când nu aveți nevoie de ea și opriți apa de la duș în timp ce vă săpuniți. Nu aprindeți lumini de care nu aveți nevoie, cum ar fi în grădină, decât dacă sunt solare sau vă permiteți. :P

În sfârșit, lăsați temperatura din casă la o valoare normală, nu foarte ridicată. Unii s-au obișnuit să stea în tricou în casă și pe timp de vară și bravo lor, dar puteți experimenta și cu temperaturi mai modice. Mie de exemplu nu îmi place să fie foarte cald înăuntru, prefer ca aerul să fie dezmorțit. Corelând acest punct cu cel anterior, nu încălziți camere în care nu stă nimeni (sau încălziți-le doar pe perioada în care au o utilitate, cum este cazul bucătăriei).

Aceste sfaturi nu sunt menite să se înscrie în lista de aberații cu care noi luptăm împotriva lui Putin. Ele sunt pur și simplu niște sfaturi utile și de bun simț, pe care oricine dintre voi le poate aplica acasă astfel încât să constate că suma pe care o are de plată la gaz sau la curent este ceva mai mică.