Internetul și rețetele de bucătărie

24.2.18  Ethos Plus
Pe vremea părinților noștri, femeile care găteau (și cred că majoritatea se ocupau cu această nobilă și utilă îndeletnicire) trebuiau să se bazeze pe rețetele învățate de la mama (care erau în „ediție limitată”) și eventual pe diverse cărți de bucate sau rețete din reviste și almanahuri. Femeia modernă de azi are un avantaj uriaș: internetul. Pentru că, de când acesta s-a transformat dintr-un lux într-o banalitate, am putut constata cu toții o explozie a resurselor din toate domeniile, inclusiv cel culinar. Vloguri, bloguri, forumuri cu rețete de bucătărie etc, toate vin să ușureze munca mamei, a soției sau a iubitei. Una dintre aceste resurse este Comunitatea Sa Preparam Savuros.

servire masa

Ideea unei comunități axată pe bucătărit este cât se poate de frumoasă și utilă. De exemplu, femeile mai ales simt nevoia să împărtășească totul cu prietenele lor, iar gătitul, ca preocupare de bază, poate fi astfel transformat într-un joc, într-o plăcere și într-o experiență socială. Pe un astfel de site tinerele gospodine se pot juca, pot pune poze năstrușnice (am văzut o fetiță care-și scria numele în aluat, ca să știe mama cine a ajutat-o la gătit) și pot învăța rețete noi, pentru prăjituri sau bucate delicioase. Nu-i de mirare că ideea a prins, dacă mă uit la numărul de like-uri pe care le are pagina lor: peste 25.000.

Site-ul este grupat frumos pe categorii. De exemplu, există o secțiune pentru retete delicii coapte, după cum există rubrica Revistă sau rubrica Mici Secrete. Partea frumoasă este că dacă te pricepi la bucătărie dar nu te pricepi la calculatoare, web design și programare, îți poți face un cont pe acest site, devenind astfel și tu membră a comunității de acolo, și poți deja posta rețete de bucătărie, fără să trebuiască să îți bați capul cu construcția unui website și toate detaliile tehnice aferente. Practic, site-ul sapreparamsavuros.ro îți pune la dispoziție o platformă gratuită pe care poți publica rețetele tale preferate și unde poți găsi numeroase alte rețete interesante.

Față de această stare de fapt, situația mamelor și a bunicilor noastre era, după cum spuneam la început, mult mai limitată. Din acest motiv, dacă sunteți bărbați, le puteți spune iubitelor sau soțiilor voastre că practic astăzi nu mai au nicio scuză pentru a spune că nu știu găti și pentru a vă prepara mereu aceleași 2-3 feluri de mâncare, când, iată, există atâtea modalități, chiar online, de a învăța să gătească preparate diverse și delicioase! :)