Celebrul scriitor Charles Dickens si reabilitarea prostituatelor

27.9.17  Ethos Guest
Putini stiu ca numele unuia dintre cei mai de seama reprezentanti ai literaturii universale, Charles Dickens, are legatura cu prostitutia din perioada victoriana a Marii Britanii.

Scriitorul englez a infiintat, in anii 1840, o casa destinata reabilitarii prostituatelor. Cabana Urania, asa cum era numita institutia, a fost co-fondata de scriitorul Charles Dickens in Shepherd's Bush, la marginea de vest a Londrei, alaturi de Angelei Burdett-Coutts, mostenitoare a averii Bancii Coutts.

Aceasta casa a fost infiintata pentru a le oferi fostelor prostituate un mediu in care sa invete abilitati, cum ar fi lectura si scrierea, pentru a le ajuta sa se reintegreze cu succes in societate.

Era o proprietate suficient de mare incat sa gazduiasca treisprezece persoane si doi superintendenti. Cabana Urania a fost deschisa in noiembrie 1847.

ilustratie Christmas Carol - Charles Dickens

"Femeile decazute"


Termenul "femeie decazuta" era folosit pentru a descrie o femeie care "si-a pierdut inocenta" si a cazut din gratiile lui Dumnezeu. In epoca victoriana, sensul a ajuns sa fie strans asociat cu conventia de a pastra castitatea femeii pana la casatorie. Decaderea unei femei se putea produce din mai multe motive, inclusiv atunci cand avea relatiile sexuale cu cel ce avea sa ii devina sot. Adesea aceste femei au fost respinse de familii si au ajuns sa traiasca in saracie. Unele s-au indreptat spre prostitutie, in timp ce altele au fost fortate sa faca aceasta meserie din motive economice sau abuzurile la care le supuneau mamele care incercau sa faca bani de pe urma lor. Sigur ca eticheta de "femeie decazuta" se aplica in general celor care erau pasibile de pedepse din partea politiei, in timp ce pe de alta parte mai existau si femei educate, de familie buna, care ofereau companie barbatilor foarte bogati, un fel de escorte din vremurile noastre.

Charles Dickens a demonstrat compasiune fata de aceste "femei decazute", amintindu-le sub forma de personaje in romanele sale, inclusiv pe cele care au cedat seductiei (de exemplu, Little Emily din romanul "David Copperfield"), pe cele care aveau copii in afara casniciei (de exemplu, Lady Dedlock din "Bleak House") sau pe cele care se prostituau (de exemplu, Nancy din "Oliver Twist").

Cum erau selectate fetele


Charles Dickens a realizat o brosura pentru a atrage femeile decazute in Cabana Urania, adresandu-se femeilor aflate in inchisoare pentru prostitutie sau cele care fusesera condamnate pentru alte infractiuni.

"In aceasta casa, care se afla intr-o zona rurala, unde fiecare poate avea propria ei gradina, femeilor vor fi tratate cu cea mai mare bunatate, vor duce o viata activa, vesela si sanatoasa. Vor invata multe lucruri profitabile si vor fi izolate in totalitate de toti cei care au cunostinte despre viata lor din trecut. Aici vor incepe viata de la inceput", se arata in brosura scrisa de Charles Dickens.

Intre anii 1847 si 1859, se estimeaza ca 100 de femei au "absolvit" Cabana Urania. Dupa ce au fost in Cabana Urania, majoritatea femeilor au fost facute sa emigreze in colonii in curs de dezvoltare, cum ar fi Australia, unde puteau incepe o noua viata in anonimatul oricarui delict din trecut.