O scurtă istorie a farurilor de la mașini

16.6.16  Ethos Plus
Cele mai utilizate faruri auto la ora actuală sunt cele cu halogen. Acestea au o durată de viață destul de mare, de circa 1000 de ore în condiții normale, și pot fi cumpărate la prețuri accesibile.

Un far sau bec cu halogen are la bază tot un filament, ca becul clasic cu incandescență, dar conține și un amestec de gaze inerte, în principal halogen. Datorită acestor gaze, particulele de tungsten de pe filament se evaporă la temperatura de incandescență și se redepun pe filament când acesta începe să se răcească, prelungindu-i astfel viața și asigurându-i o lumină relativ constantă în timp. Totuși, treptat filamentul se consumă iar becul se „arde”.

faruri mașini

Apărute în anul 1991 la modelul BMW seria 7, becurile cu xenon sunt menite să reziste două mii de ore și produc totodată mai multă lumină decât cele cu halogen. În prezent puteți comanda becuri auto cu xenon la prețuri de câțiva zeci de lei, online, dotându-vă astfel mașina într-un mod superior, dar trebuie să țineți cont că există și unele dezavantaje. Astfel, lumina lor puternică nu este foarte agreată de șoferii care vin din sens opus și construcția becurilor trebuie să fie de calitate, pentru că ele emit unele radiații toxice (care trebuie filtrate corespunzător).

Cea mai nouă tehnologie din domeniu este cea a farurilor auto cu led, lansate relativ recent, de japonezii de la Lexus, în 2008. Ledul are multiple avantaje față de celelalte tehnologii. În primul rând, consumul de energie este foarte scăzut. Intensitatea luminii le poziționează între becurile cu xenon și cele cu halogen. Ele pot crea diferite forme și sunt tocmai de aceea ideale pentru cei care vor să-și „tuneze” mașina. Probabil singurul dezavantaj este faptul că se încălzesc foarte puternic, putând afecta cablurile de conectare, motiv pentru care conducătorii auto le preferă la stopuri sau poziții.

Pe autohut.ro, un site cu piese auto diverse, un set de becuri auto cu led costă de la 40 de lei în sus. Există și modele mai scumpe, pentru pretențioși. Comanda se poate plasa în două minute, online, iar becurile sunt livrate prin curierat rapid, a doua zi, oriunde pe terotoriul țării. Pe același site găsiți însă și becuri cu halogen sau xenon.