Cum ne adaptăm la nou? Interviu cu Mihail Sebastian Arghiropol

30.5.16  Ethos Plus
Într-o lume a tehnologiei care galopează cu o viteză nebună, așa de tare încât față Pământului de azi nu mai seamănă aproape deloc cu cea de ieri (iar asta nu e o simplă metaforă, gândiți-vă că pe vremea părinților noștri internetul nici măcar nu exista), v-ați pus vreodată întrebarea cum am putea să ne adaptăm noi, cei care activăm și ne folosim de această tehnologie, la schimbare? Un posibil răspuns ne parvine de la Mihail Sebastian Arghiropol, într-un interviu acordat ziarului Business24 în luna ianuarie. De vreme ce au trecut 4 luni iar cuvintele lui rămân în continuare de actualitate, poate că merită să-l citim cu atenție.

Mihail Sebastian Arghiropol

Dar mai întâi o scurtă prezentare. Formația lui Mihail Sebastian Arghiropol este aceea de actor și scenarist. Ulterior însă el a fondat o agenție de publicitate, PR și advertising, numită Media One, cu care a acumulat deja 12 de ani de experiență. Nu cunoșteam nici eu aceste lucruri ieri, le-am aflat în urma lecturii interviului și a unei simple căutări pe Google. Contul de Twitter este Mihail Sebastian Arghiropol; până în februarie posta foarte des. Și, dacă tot m-am apucat de introducere, tot de numele Mihail Sebastian Arghiropol e strâns legată și pagina de Facebook a agenției pe care-o conduce.

Revenim la interviu. Cu citat:

Reporter: Se poate vorbi de "urmatorii" 5 ani in publicitate sau viteza de schimbare a mediilor de comunicare ne impune un orizont mai scurt? Cum vedeti dumneavoastra publicitatea in acest orizont de timp?

Mihail Sebastian Arghiropol: Viteza de schimbare a tehnologiilor de comunicare este in crestere, dar comportamental si decizional omul nu s-a schimbat si nu se poate schimba radical de la un an la altul. Importanta este strategia de comunicare, nu neaparat canalul de comunicare.

Presupun ca in urmatorii 5 ani vom vedea multe schimbari radicale in tehnologie, in entertainement, in mobile applications, televiziune, gaming, arta, in ceea ce se numeste acum IoT - internet of things. Toate acestea modeleaza, intr-un fel sau altul, modul de a aborda relatia cu consumatorul.

Putem si trebuie sa facem strategii de dezvoltare pentru urmatorii 5 ani, iar aceasta dinamica a tehnologiei si a mediilor de comunicare trebuie sa fie parte a strategiilor de marketing gandite pe termen lung.

Cu alte cuvinte, internetul (și tehnologia) nu schimbă oamenii, ci doar relațile și interacțiunile dintre ei. Care devin mai facile, mai complexe, mai încărcate de semnificații sau capătă perspective noi. Oamenii, însă, rămân aceeași, așa că modalitatea de a ajunge la ei (de exemplu ca publicitar) rămâne aceeași, anume de a-i impresiona, de a le atrage atenția etc. Se schimbă doar canalul de transmisie, sau uneori se îmbunătățelte.

Era o discuție similară prin 2012-2013 în rândul celor care aveau bloguri și se speriau că ocultarea PageRank-ului de către Google va duce toate blogurile pe linie moartă, deoarece ele nu vor mai avea nicio relevanță pentru nimeni. Iată însă că blogurile continuiă să prolifereze iar Google continuă să le trimită cititori, chiar dacă ultima actualizare de PageRank a fost publicată în decembrie 2013. Iar relevanța blogurilor poate fi acum determinată prin diverse alte metode.

Sau, dacă vreți cu alte cuvinte, lucrurile de la suprafață se modelează continuu în timp ce aspectele legate de esență rămân constante. A ști să faci diferența dintre cele două și să-ți ancorezi strategia în ceea ce ține de esență, folosind însă pentru asta cele mai noi descoperiri tehnologice, constituie, îndrăznesc să cred, o cheie de succes în orice domeniu legat de interacțiunea cu oamenii.

Cel puțin după spusele lui Mihail Sebastian Arghiropol.