Avantajele străzilor pavate

30.3.15  Ethos Plus
Suntem la capitolul urbanism și lecția de azi este a pavajelor. Sau a pavelelor, cum mai sunt ele numite. În articolul de față vreau să vă spun care consider eu că sunt avantajele lor în comparație cu ceea ce fac bravii noștri primari turnând ciment și betoane, pentru ca anul viitor să toarne din nou, și din nou, dacă nu cumva toacă toți banii din bugetul local și lasă străzile cu gropi. Pentru că da, o caracteristică a betonului (plăcii de beton, de ciment etc) este că se strică ușor.

pavele

Când acoperi o stradă oarecare cu beton, torni o placă continuă, nu din bucăți. Problema cu această placă este că nu-i deloc flexibilă. Astfel, cu timpul (și cu trecerea mașinilor de mare gabarit peste), ea se va uza și va crăpa în anumite locuri, asta ducând la apariția gropilor. Nu și în cazul pavelelor, care sunt bucăți mici de piatră ce se îmbină la intervale bine definite, alcătuind un tot mult mai rezistent. Să luăm un exemplu: imaginați-vă o șopârlă cu solzi. Pielea ei solzoasă îi conferă rezistență dar și flexibilitate, animalul putându-se mișca în voie, deoarece solzii sunt mici și se pot mula pe forma mușchilor. Dar ce s-ar întâmpla dacă am înlocui acești solzi cu o platoșă din metal? Chiar dacă în aparență platoșa ar fi mai rezistentă, șopârla și-ar pierde complet orice flexibilitate, devenind țeapănă. Este exact cazul străzilor clasice, acoperite cu beton.

pavaje

Alte avantaje ale pavelelor sunt faptul că ele lasă pământul să respire, se pot adapta la orice teren (le puteți folosi pe stradă, în grădină, pe un drum de țară), sunt mai ușor de reparat (înlocuiești doar bucățile stricate) și, nu în ultimul rând, au forme și culori diferite, ceea ce înseamnă că puteți realiza cu ele modele foarte frumoase, transformând locul respectiv într-un mic paradis. Desigur, pentru asta contează și de unde le luați. Pe lângă prețul convenabil, un magazin de profil ar trebui să vă ofere o gamă cât mai bogată de pavele, de dimensiuni, forme și din materiale cât mai variate. Mai ales legat de aceste aspecte, poate merită să aruncați un ochi pe Pavconsult (primul link din articol). În mod cert gama lor de produse bate orice așteptări iar Wikipedia îi folosește drept referință.