Diferența dintre paznici și bodyguarzi

29.1.15  Ethos Plus
Firma la care lucrez eu este păzită zi și noapte de trei paznici bravi. Asta teoretic. Practic, paznicul nu vine la lucru decât după-masă, la închiderea programului de lucru, pentru că până atunci suntem noi acolo. M-am minunat întotdeauna de meseria asta de paznic și de oamenii care o practică. Dacă nu aș fi avut afinități cu calculatoarele, și nu mi-ar fi plăcut matematica și științele exacte, probabil aș fi ales o funcție de paznic undeva. De ce? Pentru că paznicul, ca să fim sinceri, nu face mai nimic. Vine la serviciu, unde peste noapte doarme. Sau dacă nu doarme, moțăie, se mai uită la televizor, și cam atât.

paznic

O să spuneți în apărarea lui că are o responsabilitate și că e dificil să fii treaz pe timp de noapte. Adevărat. Asta dacă ai fi treaz! Și adevărat cu responsabilitatea. Dar acum, hai să fim serioși: o echipă de hoți puși pe fapte mari, care se hotărăsc să spargă un magazin, îl sparg, indiferent dacă paznicul e treaz sau doarme. Că oamenii vor merge acolo pregătiți iar paznicul nu-i SuperMan, nu-i poate opri. Ați văzut actul terorist din redacția revistei pariziene Charlie Habdo? Redactorul șef avea un polițist care-l apăra tot timpul, și care a fost și el împușcat de teroriști.

Deci da, e o meserie ușoară cea cu paza. Trebuie să te plătească, că așa e legea, ai și spor de noapte etc, și trebuie ca firma să-și angajeze paznic, că iarăși așa-i legea. Sigur, dacă domeniul de activitate al firmei o cere. E ca la o asigurare de mașină: probabil n-o să ai niciodată nevoie de ea, dar trebuie s-o faci.

bodyguard

Cu totul altfel se pune problema când vine vorba de bodyguarzi. Aceștia sunt de obicei mult mai aprigi, mai bine pregătiți, mai dotați fizic, mai activi și mai capabili să opună rezistență fizică. Presupun că sunt și mai scumpi, deși nu-i exclus să gasesti bodyguard ieftin. Deseori tipii merg la sală, în fine, sunt oameni care s-au născut pentru așa ceva. Și nu trebuie să fie neapărat gărzi de corp ale vedetelor sau ale afaceriștilor. Uitați-vă de exemplu la cei de la diverse cluburi sau discoteci. Se vede clar diferența dintre ei și un paznic care își târie picioare în rondul de noapte.

De unde credeți că provine această diferență? Din faptul că paznicul este necesar să-l ai (prin lege), bodyguard-ul nu. Și atunci cel din urmă va fi o unitate de elită. Pentru că dacă nu poate face performanță, nu-l angajează nimeni. Decât, eventual, pe post de paznic.