Siguranța proprie în secolul 21

8.11.14  Aldus Plus
Oare de ce am avea nevoie de modalități de apărare astăzi? La cât de mult a evoluat civilizația omenească, s-ar zice că n-ar trebui să avem. Cel puțin nu la noi în țară. Totuși, deși am lăsat în urmă multe lucruri abominabile, îngropate acum în negura istoriei, deși avem state moderne și democratice, omul este în continuare capabil să comită atrocități. Și vedem în jurul nostru războaie, foamete, infracțiuni. Din păcate. E adevărat, mai mult în anumite zone sensibile de pe glob, dar ele există.

Viol - Suedia

Nu sunt un fan al armelor și zidurilor înalte, ridicate pentru a te proteja. Consider că o ființă care este bună și armonioasă, prin natura ei, nu va crea decât relații de același tip și va fi ferită de confruntări violente. Totuși, uneori accidente sau drame se mai petrec. Să zicem că ai de mers noaptea undeva și ți se termină benzina în ceva cartier dubios și interlop. Ce faci? Sau dacă ești fată, te întorci acasă singură de la un club, și te trezești acostată de un individ necunoscut, și nu ai la tine niciun spray paralizant? Sigur, e de bătut în lemn, Doamne ferește, dar uneori se mai întâmplă.

Într-una din localitățile județului meu, acum câteva săptămâni, au avut loc niște furturi la scară mare. Într-un weekend, când victimele erau la o nuntă din zonă, persoane neidentificate au spart casa unui șef de ocol silvic și a unui patron de mini-intreprindere de mase plastice. La circa trei zile după, la ora 4 dimineața, patronul unui magazin de acolo se îndrepta cu mașina spre un oraș învecinat, în scopul aprovizionării magazinului. Înainte de a ieși din sat, într-o zonă izolată, a văzut o mașină oprită ce bloca drumul, semnalizând a avarie. Afară era, evident, noapte. S-a oprit și a ieșit din mașină să vadă ce se petrece, când s-a trezit înconjurat de 5 tipi mascați. Unul l-a amenințat cu un pistol, nu și-a dat seama dacă real de de jucărie, dar n-a vrut să riște. I-au spus să predea cheile de la mașină și telefonul. L-au golit de toți banii din mașină - circa 280 milioane lei vechi - și apoi au plecat. Mașina avea numere de Bulgaria. Din câte știu, hoții nu au fost găsiți.

În această situație, de exemplu, patronul jefuit a procedat corect. Unii ar spune că s-ar fi putut ajuta de diverse arme de apărare. Că de ce nu a opus rezistență. Că poate i-ar fi prins bine un electroșoc autoapărare sau vreo armă defensivă similară. Dar când te trezești între 5 indivizi care s-au pregătit pentru asta, și tu ești singur, și e noapte adâncă, chiar cred că cea mai înțeleaptă soluție e să-ți pierzi banii decât viața. Pe de altă parte, când ești fată și mergi pe stradă, și doi indivizi în stare de ebrietate vor să te acosteze, sau poate unul singur, un spray pe bază de piper pulverizat în fața agresorului, urmat de un picior aplicat strategic între ale lui, se pot dovedi salvatoare.

Cum ziceam, opinia mea e că relațiile pe care le ai cu alții și accidentele prin care treci sunt pe specificul și temperamentul tău. Totuși, pentru cei care observați că sunteți predispuși la astfel de accidente sau conflicte, care aveți de trecut zilnic prin zone neumblate și dubioase etc, există magazine ce vă pun la dispoziție o gamă bogată de instrumente de auto-apărare. Cum este cel spre care am pus linkuri mai sus.