Căldură mare, monșer!

13.10.14  Ethos Diverse
Sunt ardelean. Zona în care locuiesc nu este una de munte. Dar de deal tot este. Iar temperaturile sunt semnificativ mai scăzute decât în București. Și totuși, afară este căldură mare. Peste câteva zile vom fi la jumătatea lui octombrie și, dacă temperaturile se mențin așa, vom mai vedea pe stradă persoane la tricou.

Pământul prieten

Într-un fel, e bine. Că e frumos ca toamnele să nu fie friguroase, să avem iarnă 3 luni pe an în loc de 6. Pe de altă parte, nu-i chiar normal pentru clima acestei țări. De ce zic asta? Pentru că țin minte, de când eram mic, cum iernile erau ierni, cu zăpadă, iar verile erau veri, călduroase dar nesufocante, lipsite de zăpușeală. Acum parcă s-au dat toate peste cap. Iarna fie plouă, fie e cald, fie e rece dar n-avem zăpară. Vara plouă sau e frig, uneori. Per ansamblu, temperaturile sunt mai ridicate de-a lungul anului.

Încălzirea globală? Poate. Găurirea stratului de ozon? Cazurile de afecțiuni ale pielii, am senzația că mai multe decât acum câțiva zeci de ani, nu infirmă asta. Experiențele nucleare? Alegeți voi ce doriți. Ideea e că dacă nu ne îngrijim de această planetă, pe care o avem cadou, cel mai mare cadou pentru viața noastră, atunci o să sfârșim prost. Și sfârșitul ăsta nu va fi brusc, la modul că vine un meteorit peste noi și ne rupe în 4. Ci va fi lent, agonizant, ca în filmele sumbre.