Am aparat, sunt fotograf!

31.10.14  Aldus Plus
Cu ceva timp în urmă, am citit un articol intersant. Detaliile s-au estompat dar o să încerc să vă redau esența lui. Un tip intră într-un magazin cu scule foto (camere de fotografiat și filmat, DSLR-uri, etc) și, impacientat, o roagă pe vânzătoare să-i spună ce are aparatul lui, de nu găsește pozele făcute. Era vorba despre o cameră performantă, pe care acesta o cumpărase recent din magazinul respectiv. Cum aparatul era de firmă, omul nostru s-a gândit că deja gata, el e fotograf profesionist. Așa că s-a dus la o nuntă cu acel aparat, acum nu mai știu dacă era la niște prieteni sau s-a dus pe bani, cert este că el le-a filmat și fotografiat nunta.

fotografie de nuntă

Problema e că aparatul respectiv, ca să stocheze filmul și pozele, avea nevoie de un card. Pe care acesta uitase să și-l cumpere, știind el, de la ceva model mai vechi, că are spațiu încorporat. Așa că pozele nu se salvau nicăieri. Evident, el a pozat și filmat în gol, iar mirii au rămas cu buzele umflate.

Problema în aceste cazuri este ignoranța. În primul rând ignoranța celui în cauză, care a considerat că scula îl face pe fotograf, nu tehnica, experiența, studiul de specialitate etc. Ceea ce este cam pe același palier de adevăr cu afirmația că dacă îți cumperi cea mai tare mașină, ești Ayrton Senna. Sau că dacă îți iei cel mai bun calculator, ești Bill Gates. Cred că e clar cât de greșită e asumpția asta. Apoi, este vorba și de ignoranța mirilor, care nu s-au informat mai bine înainte de a bate palma cu cineva. Chiar dacă respectivul „fotograf” ar fi cumpărat un card suplimentar de memorie, este foarte posibil ca pozele să fi ieșit de proastă calitate, lumina să bată pe fețele celor filmați, sau ei să fie prinși în lateral și nu în centru, aparatul să nu fie setat pe condițiile de mediu existente (luminozitate, umiditate, distanță) și așa mai departe.

Având în vedere că pe net există multe site-uri ale unor fotografi de profesie, din toate orașele țării, și deseori acești fotografi au o rubrică sau o galerie de fotografii realizate de ei, pe care le puteți viziona spre a vă edifica asupra calității pozelor și măiestriei fotografului, să angajezi pe cineva după ureche, pentru că-ți e prieten sau aveți un prieten comun, fără ca el să se priceapă, este după părerea mea o mare prostie. Dar voi știți, vorba aia, e evenimentul vostru, nu al meu.

PS: Imaginea din articol este semnată de Cristi Neacșa și a fost preluată de pe pagina Facebook a site-ului spre care v-am pus link mai sus. Click pe ea pentru a o vedea la o dimensiune ceva mai mare.