Ceasul - obiect pe cale de dispariție

12.3.14  Ethos Plus
Evoluția tehnologiei moderne a făcut și face ca unele obiecte să devină, treptat, istorie. Mai puțin performante, înlocuite de gadgeturi mai bune sau care preiau și funcțiile lor, ele vor ajunge, probabil, piese de muzeu. Un astfel de obiect este clasicul și banalul ceas.

ceas

Conceput ca un instrument de măsură, ceasul era până nu demult indispensabil omului. Analogic vorbind, el este asemenea unei busole (un alt obiect nu doar pe cale de dispariție, dar practic scos din uz). Busola te ajută să te orientezi în spațiu, fiind extrem de utilă, pe vremuri, navigatorilor pe mări. În mod similar, ceasul te ajută să te orientezi în timp, fiind un instrument de măsură temporală. Evident, puțini oameni călătoresc pe tărâmuri neumblate, și oricum azi există internet, telefonie și GPS-uri, așa că busolele nu prea mai sunt necesare. Dar toți suntem, vrem sau nu, călători prin timp.

Importanța ceasului pentru om s-a reflectat în însăși în folclorul și limba poporului nostru (și probabil a altor popoare), limbă pe care a îmbogățit-o cu câteva expresii noi. Astfel, ceasul devine sinonim cu timpul pe care-l măsoară în expresia „Cât e ceasul?” (de fapt, „Cât e ora?”). Când vrem să-i urăm cuiva succes într-o inițiativă sau acțiune pe care o începe, folosim adeseori sintagma „Să fie-ntr-un ceas bun!”. La polul opus, „cesul de pe urmă” (sau „într-al 12-lea ceas”) indică finalul unei activități sau acțiuni, pe care tragem (uneori prea târziu) concluziile sau învățăm lecțiile. „Ți-a sunat ceasul” are niște acorduri macabre, dar este folosită mai mult în folclor, de exemplu în povești. Mai amintesc „te dai de ceasul morții” care subliniază agitația sau zbaterile, eforturile pe care le realizezi pentru a obține ceva. Și, evident, poate mai sunt dar nu-mi mai vin acum în minte, vă invit să mă completați.

Astăzi, deși încă există magazine cu ceasuri de firma, deși persoanele care au bani sau se respectă încă le mai poartă pe mână, marile mase de oameni le-au cam dat uitării. Pentru că avem afișată ora exactă pe laptop, pe tabletă, pe mobil, iar pentru omul obișnuit asta-i suficient. Majoritatea nu avem bani să cumpărăm obiecte specializate și preferăm promoții de tipul 10 în 1, la pachet. Pachetul fiind tocmai mobilul, laptopul, tableta...

Iar eu mă întreb ce se va întâmpla pe viitor, și cine va câștiga în final: elita sau majoritatea.