Vrei un calculator gratis?

18.11.13  Ethos Plus
Un titlu alternativ al acestui articol ar putea fi: Cea mai tare ofertă de Black Friday din domeniul IT. Nu știu însă dacă e corect spus „de Black Friday”, deoarece un banner de pe pagina lor principală ne informează că la ei e Black Friday zilnic. Și de data asta, prețurile par să le susțină afirmația. Despre ce site e vorba? Dragilor, îmi face mare plăcere să vă fac cunoștință cu IT-SH, un site care se ocupă exclusiv cu comercializarea de produse IT second hand și refurbished, de unde își și trage inițialele. Și având în vedere că eu sunt un utilizator (de PC) educat, credeți-mă pe cuvânt când spun că sunt ieftini.

Dell Optiplex 755

În primul rând, să facem câteva observații. Un calculator second hand nu este obligatoriu folosit. Adeseori unele PC-uri sunt returnate de către clienți pentru defecte minore (de exemplu e sărită vopseaua de pe un colț) ori pur și simplu pentru că clientul se răzgândește (și uneori are dreptul s-o facă în prima lună sau ceva de genul, no questions asked). Alteori, unele PC-uri sunt returnate de o instituție care tocmai și-a făcut un update, deși ele n-au fost folosite decât câteva zile. Ori pur și simplu rămân pe stoc și apar altele noi din aceeași serie. În astfel de cazuri PC-urile se resigilează și se vând ca refurbished. Că nu au nicio problemă, vă poate spune și faptul că IT-SH vi le dă cu 12 luni garanție, fix ca la un calculator nou.

Cât costă un astfel de PC? Aici e șmecheria, pentru că primești o sculă beton, de firmă (și mă refer la mărci ca IBM, HP, Fujistsu Siemens etc), cu piese făcute pentru ei, la un preț mai mic decât îți cumperi un calculator nou aici, care prin comparație e vai de capul lui. De exemplu, pe mine mă foarte tentează DELL-ul din imagine, care-i un simplu Core 2 Duo (E8400, cu suport pentru virtualizare: VT-x și VT-d, lucruri de care am nevoie), 4 GB RAM, hard de 250 GB, GeForce 8600GT, inscriptor de DVD-uri, și pentru că este DELL vă spun că-i silențios și-n plus îi adăugați un hard nou în 30 de secunde, fără să-l scoateți din priză sau să desfaceți vreun șurub. Ei, cât costă? 750 de lei, cu tot cu TVA. Și țineți cont că am ales aproape cel mai tare model de Core 2 Duo care s-a produs, altfel găsiți PC-uri dual core la 300 și ceva de lei.

Dar, după toată această pledoarie în favoarea prețurilor mici, ce-ați zice dacă v-aș spune că vă puteți face cu un calculator gratis? Da, am lăsat partea cea mai bună la sfârșit. Magazinul în cauză are și un blog, care-i blog în adevăratul sens al cuvântului, întreținut activ, cu postări diverse despre tehnologie (și nu autopromovare!), unde suntem informați că dacă scriem pe blogurile noastre un articol despre ei, și îl trecem acolo la comentarii, putem câștiga unul din cele 10 premii puse la bătaie, în valoare totală de peste 4000 de lei. Și ați ghicit, toate cele 10 premii sunt calculatoare! Concursul a început pe 1, se termină pe 30 iar câștigătorii vor fi anunțați în 5 decembrie. Regulamentul e simplu, câștigă cei care iau cele mai multe voturi pe Facebook, vă puteți invita liniștiți prietenii și fanii să vă voteze cu ambele mâini. Și nu știu zău dacă am numărat vreo 20 de participanți până acum...

Așa că primul lucru pe care vi-l recomand să-l faceți, înainte să vă ridicați de pe scaun sau de unde mă citiți, este să puneți mâna pe tastatură și - nu, nu să-mi lăsați un comentariu, ci să compuneți un articol. Și să-l înscrieți în concurs. Și să-mi trimiteți mie PC-ul vechi (sau nevasta) după ce câștigați un premiu. :) Multă baftă!